بیمه کارگران ساختمانی 1400

کلیات طرح اصلاح قانون بیمه کارگران ساختمانی که اولویت آن  مدت هاست توسط فعالان کارگری و متقاضیان این نوع بیمه بارها مورد تاکید قرار گرفته است و در جلسه علنی که در خرداد ماه امسال مجلس تشکیل شده بود  به تصویب به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسید و منتظر تاید ان در شورای نگهبان قانون اساسی می ماند.

هر چند مخالفان زیادی نیز در این زمینه در مجلس شورای اسلامی به اعلام نظر پرداختند ولی کلیات این طرح با رای نمایندگان به تصویب مجلس رسید.محمد باقر قالیباف  ریس مجلس پس از تصویب این طرح گفت که براساس تصمیم هیات رئیسه این طرح دو شوری شده و برای بررسی جزئیات به کمیسیون ارجاع خواهد شد.

ولی اسماعیلی نایب رییس کمیسیون اجتماعی مجلس در این زمینه در توییتر به اظهار نظر پرداخت . براساس نظر ایشان با تصویب این طرح حداقل 600 هزار نفر متقاضی کارگران ساختمانی به همراه خانواده هایشان مشمول بیمه تامین اجتماعی خواهند گردید.

اهمیت طرح اصلاح قانون بیمه کارگران ساختمانی به اندازه ای بود که با دو فوریت مورد موافقت نمایندگان مجلس قرار گرفت.در نشست علنی مجلس شورای اسلامی گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح اصلاح قانون بیمه کارگران ساختمانی مورد بررسی و تحلیل محتوایی قرار گرفت و کلیات آن با لحاظ دو فوریت و اهمیت آن با ۱۷۹رای موافق از ۲۳۶ آرای ماخوذه به تصویب نمایندگان رسید.

در جریان بررسی این طرح کی از نمایندگان کارگری در موافقت با آن به سخنرانی پرداخت. و در این سخنرانی اعلام کرد که یک و نیم میلیون نفر از کارگران ساختمانی نیاز به بیمه دارند که از این تعداد حدود ۸۰۰ هزار نفر بیمه شده و ۶۰۰ هزار نفر در انتظار بیمه هستند ولی متاسفانه سازمان تامین اجتماعی منابعی برا بیمه کردن همه این افراد ندارد و وظیفه نمایندگان مجلس در این زمینه این است که منابع لازم و پایدار را برای اجرای این طرح فراهم سازد. پایدار بودن منابع اهمیت بیشتری نسبت به فراهم آوردن منابع برای صرفا یک سال یا چند سال دارد.

این نماینده در ادامه صحبت هایش افزود: در این طرح روش فراهم کردن منابع  عوض شده است و برای نخستین بار مجلس اعلام کرد که منابع لازم را از مناطق مختلف جمع کرده تا برای بیمه ۶۰۰ هزار نفر اقدام شود.  ایراداتی در این طرح وجود دارد که با اصلاحاتی که قرار است در ان صورت پذیرد می‌توان آن را اصلاح کرد.

نماینده دیگری هم که در زمینه موافقت با این طرح اظهار نظر کرد در تکمیل صحبت نماینده قبلی اعلام نمود که تامین اجتماعی ازمهمتریننگرانی های مردم است و نمایندگان در حوزه‌های انتخابی بارها در این زمینه مورد سوال قرار می گیرند و باید سعی شود آحاد جامعه از بیمه کارگران ساختمانی استفاده نمایند.

طبق آمار حدود یک و نیم میلیون کارگر ساختمانی که دارای کارت مهارت هستند باید بیمه شوند و ۶۰۰هزار نفر دیگر باقی مانده است که با احتساب خانواده آنها حدود ۳ میلیون نفر تحت پوشش بیمه قرار می‌گیرند. البته به نظر می رسد باید کارت مهارت درجه 3 از ضوابط بیمه کارگران ساختمانی حذف گردد چون زمینه تقلب های زیادی را در این زمینه به وجود آورده است و بهتر است کارت های مهارت درجه یک و درجه دو بیشتر مورد استفاده قرار گیرد.

نماینده دیگر مجلس  با بیان اینکه کارگری ساختمانی بدن انسان را تحلیل می دهد، اظهار کرد: مخالفان هم با محتوای این طرح مخالفتی ندارند و بزرگترین مخالفت آنها با نحوه فراهم ساختن منابع لازم برای اجرای مستمر این طرح است.

این نماینده مجلس تاکید کرد: تامین اجتماعی بعضی از حمایت‌های خود را در بودجه ۱۴۰۰ از کارگاه‌ها و کارگران ساختمانی برداشته است و تاکید ما به این سازمان این است که در سال حمایت از تولید نباید اینگونه با کارگران کارگاه های کمتر از 5 نفر و به خصوص کارگران ساختمانی برخورد شود.

 نماینده دیگری نیز هم با تاکید بر لزوم اصلاح وضعیت بیمه کارگران ساختمانی گفت: طبق  اصل ۲۹ قانون اساسی برخورداری از تامین اجتماعی، حقی همگانی است که بخشی بر عهده دولت است و بخشی با استفاده از مشارکت مردم تامین شود و تلاش داریم سهم دولت در ان زمینه به خوبی تامین شود.

ننماینده مردم محلات در این زمینه تاکید کرد: از یک و نیم میلیون نفر کارگر ساختمانی که متقاضی بیمه هستند، مشکل حدود ۸۰۰ هزار نفر رفع شد و  بقیه در انتظار هستند. اما موضوع این است که چرا باید هر نماینده در جلسه با وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، برای حوزه انتخابی خود سهمیه بگیرد؟ در حالی که با این قانون می‌توان این مشکل را ساماندهی کرد. الان وضعیت به گونه ای شده است که افزایش سهمیه بیمه کارگران ساختمانی هر شهر و استان به مقوله ای برای افزایش وجاهت و رای آوری نماینده آن شهر و استان تبدیل شده است.

سلیمی تاکید کرد: بین کارگران ساختمانی و سایر کارگران چه تفاوتی وجود دارد. البته در سازمان تامین اجتماعی کسری بودجه وجود دارد که اگر امروز موضوع کارگران ساختمانی امروز رفع نشود، در سال‌های بعد مشکلات زیادی بوجود خواهد آمد. شاید تنها  تفاوت این است که کارگر ساختمانی کارفرمای ثابتی ندارد که در قبال کارگر مسئولیت قانونی داشته باشد و این کارفرما همواره در حال تغییر است.

«مصطفی سالاری» مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی به عنوان نماینده دولت هم در موافقت با این طرح گفت: ۸۵۰ هزار کارگر ساختمانی بیمه ساختمانی هستند و ظرفیت مالی برای ۳۰۰ هزار نفر دیگر وجود دارد و اگر این طرح اجرا شود،   ۶۰۰ هزار کارگر ساختمانی که به همراه خانواده‌های خود حدود ۵ میلیون نفر خواهندشد، بیمه شده و مشکل آنها حل می‌شود. وی اظهار امیدواری کرد قبل از پایان دوران مسئولیتش بتواند این طرح را به سرانجام مشخصی برساند.

وی تاکید کرد: در این طرح مناطق روستایی و محروم به خوبی دیده شده است و این طرح می‌گوید کارگری که در جایی کار کرده، کارفرما حق بیمه او را پرداخت کند و این هزینه بسیار کم است و تاثیری در افزایش هزینه ساخت مسکن ندارد. متاسفانه انبوه سازان و دلالان مسکن بارها به دروغ بیمه کارگران ساختمانی را یکی از عوامل افزایش قیمت مسکن می دانند.

«جعفر قادری» نماینده مردم شیراز در مخالفت با این طرح گفت: من خودم پیشنهاد دهنده این طرح بودم اما در کمیسیون اجتماعی به طور جدی این طرح بررسی نشده است. یعنی منابع طرح به خوبی دیده نشده است و به نظر می رسد منابع ناپایدار است.

«محمد حسین فرهنگی» نماینده مردم تبریز هم در مخالفت با این طرح با بیان اینکه تصمیمات نسنجیده در مسائل بیمه کارگری منجر به افزایش قیمت مسکن می شود، گفت: بیمه کارگری در چارچوب خاص خود اجرا می شود. تصویب چنین طرح‌هایی حق بیمه و به تبع آن قیمت تمام شده مسکن را بالا می برد و اصلاح بافت‌های فرسوده را با مشکل مواجه می‌کند

نماینده مردم شاهین شهر هم در مخالفت با این طرح گفت: تصویب این طرح هزینه احداث ساخت ساختمان سازی را افزایش می‌دهد، گرچه ممکن است مشکل بیمه یک میلیون و ۵۰۰ هزار کارگر ساختمانی در بخش  مسکن حل شود، اما  چندین میلیون نفر با مشکل جدید مواجه می‌شوند. البته ایشان اشاره نکردند که این چندین میلیون نفر را از کجا دقیقا آورده اند؟!

این عضو هیات رییسه مجلس خاطرنشان کرد: شهرداری، تامین اجتماعی و نظام مهندسی هزینه‌های قابل توجهی در بحث مجوز ساخت مسکن از مردم دریافت می‌کنند که در حد توان آنها نیست و باید مورد توجه قرار گیرد. وی یادآورشد: اصل اینکه ما این کارگران را بیمه کنیم خوب است، اما  این اقدام نباید منجر به افزایش مشکلات دیگری در بخش مسکن شود و پیشنهاد می دهد منابع آن از درآمدهای دیگر دولت یا سازمان تامین اجتماعی پرداخت گردد.

یکی دیگر مخالفان این طرح گفت: کمیسیون اجتماعی بر روی این طرح وقت کافی نگذاشته است سیاست‌ها در کشور بنام حمایت از کارگر مطرح می شود، اما ضد کارگر است و باید بدانیم تصویب این طرح چه آسیبی  دارد. نباید در سال حمایت از تولید صنعت مسکن را با این طرح متوقف کنیم .

 

 

جدیدتر قدیمی تر