1- کسانی که در تمامی دوران بیمه پردازی شان در شغل های سخت و زیان آور مشغول به کار بوده اند در هنگام بازنشستگی با مشکلات عدیده ای روبرو می شوند و بهتر است قبل از اینکه به سن بازنشستگی برسند این مشکلات را تا می توانند حل کنند و گرنه هنگامیکه فکر می کننند با احتساب سوابقی که در مشاغل سخت و زیان آور داشته اند می توانند بازنشسته شوند ممکن است با شوک بزرگی مواجه شوند و متوجه شوند که یا یکسری از سوابق شان به هیچ وجه جزء سوابق سخت و زیان آور محاسبه نشده است و یا اینکه مبالغی را باید پرداخت کنند که به هیچ وجه در توانشان نیست و اینگونه می شود که بعضا حتی ممکن است نتوانند به کار قبلی خود بازگردند و نه اینکه می توانند شرایط دریافت مستمری داشته باشند و اینگونه می شود که در راهروهای تامین اجتماعی سرگردان و آواره باقی می مانند !
2-یکی از مشکلاتی که برای بیمه شدگان متقاضی استفاده از مشاغل سخت و زیان آور به کرات پیش می آید این است که بعد از مراجعه آنها به کمیته تفکیک مشاغل سخت و زیان آور در اداره کار و رای این کمیته مبنی بر تائید سخت و زیان آور بودن شغل ، تامین اجتماعی این رای را از طریق قانونی دیگر رد می کند (البته یکی از اعضای کمیته مشاغل سخت و زیان آور اداره کار ، کارشناس معرفی شده از سازمان تامین اجتماعی است که البته نمی تواند در مورد سخت و زیان آور بودن رای دهد و بیشتر نقشی فرمالیته دارد) . از نظر تامین اجتماعی در صورتیکه شخصی با شغل مشخصی طبق رای اداره کار مستحق برخورداری از مزایای این قانون باشد باید در لیست بیمه ای که از طرف کارگاه برای وی رد شده است نیز با همین عنوان شغلی حق بیمه اش پرداخت شود که متاسفانه معمولا یا با عنوان کارگر ساده و یا با عناوین دیگر رد می شود (به این منظور که کارفرما حق بیمه کمتری دهد) . درنتیجه تامین اجتماعی مطلقا مشاغل سخت و زیان آور بودن وی را نمی پذیرد حتی اگر حق بیمه اضافی (همان 4 درصد و یا البته بعضی مواقع 8 درصد) پرداخت گردد و درنتیجه عملا موضوع کنسل شده و به هیچ نتیجه ای نمی رسد .
3- مشکل دیگری که در این زمینه وجود دارد این است که ممکن است بیمه شده در شغلی سخت و زیان آور فعال بوده باشد و کلا توسط کارفرما بیمه نشده باشد و بعدا برای پرداخت حق بیمه به اداره کار شکایت کنند . بعد از شرکت در جلسات تشخیص و یا حل اختلاف اداره کار و تائید اداره کار مبنی بر پرداخت حق بیمه در مشاغل سخت و زیان آور و به فرض پرداخت این مبلغ توسط کارفرما به دلخواه و یا به اجبار ، سخت و زیان آور بودن شغل توسط سازمان تامین اجتماعی پذیرفته نمی شود . طبق بخشنامه ای داخلی اگر بابت حق بیمه براساس رای اداره کار حق بیمه پرداخت شده باشد به هیچ وجه دیگر این شغل جزء مشاغل سخت و زیان آور محاسبه نمی شود . پس اگر سابقه براساس رای اداره کار احراز شده باشد مطلقا جزء مشاغل سخت و زیان آور قرار نمی گیرد .
4- مشکل دیگری که مدتهاست به وجود آمده است و قانونی هم نیست ولی در حال حاضر اجرا می شود این است که در صورتیکه 4 درصد حق بیمه اضافه توسط کارفرما پرداخت نشود ، این سوابق جزء سوابق مشاغل سخت و زیان آور محاسبه نمی شود . توضیح اینکه اگر مشاغل سخت و زیان آور مربوط به قبل از تاریخ 1380/07/14 باشد کارفرما باید 8 درصد حق بیمه بپردازد و در صورتیکه از این تاریخ به بعد باشد باید 4 درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور را بپردازد . طبق قانون در صورتیکه این مبلغ و کلا تمامی مبالغی که باید توسط کارفرما پرداخت گردد پرداخت نشود این وظیفه سازمان تامین اجتماعی است که با استفاده از اهرم هایی که دارد این مبالغ را وصول کند و عدم وصول مبالغ یا تاخیر در وصول آن نباید تاثیری در عدم انجام تعهدات کوتاه مدت یا بلند مدت سازمان تامین اجتماعی گردد . اتفاقی که اکنون افتاده است و همچنان در جریان است این است که در صورتیکه این مبالغ وصول نگردد ، تامین اجتماعی این سوابق را جرء سوابق مشاغل سخت و زیان آور محاسبه نمی کند و عملا بیمه شده سرگردان می گردد . تنها راهی که پیش پای بیمه شده می ماند این است که مبالغ را خودش پرداخت کند و بعدا در مراجع قضایی بر علیه کارفرما اعلام جرم کند ! اما مشکلی که باقی می ماند این است که این مبالغ شاید زیاد باشد و بیمه شده نتواند پرداخت کند و عملا سرگردان بین زمین و هوا باقی می ماند .