1- بیمه آتش سوزی از آن بیمه هائی است که گهگداری همه به فکر آن می افتند و بعد از یادشان می رود . وقتی آتش سوزی بزرگی در ابعاد ساختمان پلاسکو اتفاق می افتد خیلی ها یاد این بیمه نامه و یا بیمه نامه اموال می افتند و بعد از مدتی که آبها از آسیاب افتاد دوباره میزان فروش آن کم می شود . بسیاری از کارخانجات ، کارگاهها ، مغازه های بازار ، شهربازی ها ، فروشگاه های بزرگ به این بیمه نامه احتیاج دارند ولی بیمه نمی کنند . معمولا بحث های مالی در این زمینه تاثیرگذار است . این اشتباه بزرگی است چون قیمت بیمه نامه آتش سوزی زیاد نیست و برای بسیاری از این مراکزی که گفتم خرید آن سختی زیادی ندارد . توصیه می کنم بخرید و می دانم که به این توصیه کمتر توجه می کنید . شاید اطلاع نداشته باشید ولی یکی از پوشش های این نوع بیمه نامه پوشش زلزله است که این روزها ذهن همه ما را علت زلزله ای که در کرمانشاه اتفاق افتاده است مشغول کرده است. اگر هر کدام از این مغازه ها و یا خانه ها بیمه آتش سوزی با پوشش زلزله داشت می توانست از آن استفاده کند و غرامت خرابی هایی که برایش به وجود امده است را بگیرد و امیدوارم تعداد کسانی که در این مناطق این نوع بیمه نامه را داشته اند زیاد باشد ! با ما این مقاله را بخوانید تا ابعاد مختلف این نوع بیمه نامه را برای شما بشکافم .
2- در بیمه نامه اتش سوزی چه خطرات و خساراتی تحت پوشش قرار می گیرد ؟ آیا صرفا آتش سوزی تحت پوشش قرار می گیرد ؟
- آتش سوزی
- انفجار (به نظر من این اتفاق نیز خیلی ممکن است رخ دهد ) .
- صاعقه
- زلزله (رخ دادن ان را که دیدید!)
- مسئولیت مالی در مقابل همسایگان (زیرا ممکن است برای آنها نیز خسارت بار بیاید)
- پاکسازی محل حادثه
- سرقت
- وقفه در فعالیت
3- خطرات اضافی که می توانند در کنار خطرات اصلی تحت پوشش بیمه آتش سوزی قرار بگیرند کدامند ؟
- زلزله و آتش فشان
- سیل و طغیان آب دریا و رودخانه (به نظر من در شهرهای شمالی کشور این نوع پوشش با توجه به وضعیت از بین رفتن جنگل ها و روی دادن مداوم سیل های کوچک و بزرگ ضروری است)
- ترکیدگی لوله آب (پوشش جالبی است!)
- ضایعات ناشی از آب باران و ذوب برف
- سنگینی برف
- سقوط هواپیما ، چرخبال و یا قطعات آنها (یعنی هواپیما بر روی خانه تان بیفتد ! احتمالش ناچیز است هر چند در واقعه سقوط هواپیمای ارتش در سال 1384 بر روی مجتمع توحید نیروی هوایی خودم به چشم خودم خرابی و آتش سوزی خانه ها را دیدم)
- آشوب ، بلوا ، قیام ، اغتشاش داخلی !
- هزینه پاکسازی (یعنی بسیاری از موادی که برای آتش نشانی مورد استفاده می گردند عمدتا باعث ایجاد کثیفی در محیط می شوند که پاک کردن آن کار ساده ای نمی باشد)
- برخورد جسم خارجی به استثنای شکستن شیشه
- شکستن شیشه
- عدم النفع ناشی از آتش سوزی
- انفجار ظروف تحت فشار مثل دیگ های بخار و یا کمپرسورها
- سقوط بهمن
- رانش زمین
- ریزش و فروکش کردن چاه
- نشت گاز در سردخانه ها
- خودسوزی (یعنی بر اثر آتش سوزی آسیبی به خودمان وارد گردد)
- سقوط قطعات منفصله خودرو
- خسارت های ناشی از نوسانات برق
- مسئولیت ناشی از آتش سوزی و ترکیدگی لوله آب در برابر همسایگان
- سرقت
4- آیا برای دریافت خسارت از بیمه آتش سوزی باید نامه ای از آتش نشانی باوریم ؟ بعد از رخ دادن آتش سوزی کارشناسان شرکت بیمه وضعیت محل آتش سوزی را بررسی می کنند تا واقعی بودن آتش نشانی و دیگر شرایط را بررسی کنند ! بعد از تکمیل مدارک هم 4 هفته زمان نیاز دارند تا مبلغ پوشش بیمه را پرداخت نمایند . یکی از مدارکی که در این زمینه مورد نیاز است برگه تائیدیه آتش نشانی است که قبلا به سرعت و مجانی ارائه می شد و اکنون صادر شدن برگه زمانبر تر شده است و هزینه هم بابت آن متاسفانه سلب می شود . بله باید این نامه باشد و متاسفانه کمی طول می کشد تا اتش نشانی آن را صادر نماید .
5- آیا نشت گاز آمونیاک نیز یکی از پوشش هایی است که در بیمه آتش سوزی ارائه می گردد ؟ بله این هم یکی از پوشش هایی است که عمدتا در مورد سردخانه ها مورد استفاده قرار می گیرد . بعضی مواقع در سردخانه ها این گاز نشت می کند و متاسفانه باعث خراب شدن مواردی می شود که در سردخانه ها انبار شده اند . با پرداخت هزینه اضافه نیز می توان این پوشش را خریداری نمود .
6- آیا برای بیمه های آتش سوزی ، بازدید از محل ضروری است ؟ نه ضروری نیست . صرفا برای پوشش های سرقت ، ترکیدگی لوله آب و شکستن شیشه بازدید قبل از انعقاد قرارداد ضروری است . البته بهتر است در اکثر موارد چه قبل و چه بعد از انعقاد قرارداد بازرسی از محلی که بیمه شده است صورت پذیرد .
7- اگر میزان خسارت پرداختی مورد تائید طرفین قرار نگیرد چه باید کرد ؟ یک کارشناس از طرف بیمه گذار و یک کارشناس از طرف بیمه گر معرفی می شوند . این دو کارشناس با هم کارشناس سوم را دعوت می کنند و رای اکثریت این 3 نفر میزان خسارت را مشخص می کند . هزینه این کارشناسان 50 50 بر عهده طرفین است .
8- اگر بیمه گزار قسط های حق بیمه اش را پرداخت نکرده باشد و آتش سوزی یا حادثه ای دیگر برایش روی دهد ، آیا می تواند خسارت دریافت کند ؟ بستگی دارد سررسید قسط ها رسیده باشد یا نه ! اگر نرسیده باشد می تواند خسارت را کامل دریافت کند و البته قسط ها را در سررسید پرداخت نماید . اما اگر سررسید قسط ها رسیده باشد و پرداخت نکرده باشد به نسبتی که باید پرداخت می کرده و نکرده است از میزان خسارت پرداختی کم می گردد . یعنی اگر از دو قسطی که سر رسید آن رسیده است یکی را پرداخت نموده باشد نصف خسارتی را که باید دریافت کند می تواند دریافت کند .
9- آیا اگر در اثر نوسانات برق ، وسایل برقی بسوزد تحت پوشش قرار می گیرد ؟ نه نحت پوشش قرار نمی گیرد مگر اینکه آتش سوزی رخ دهد و این آتش سوزی با شعله همراه باشد . البته اگر پوشش خاص این مورد نیز که امروزه دیگر وجود دارد خریداری شود می توان خسارت آن را دریافت کرد ولی در حالت کلی نه !
10- آیا می توان بعد از آتش سوزی محل آتش سوزی را پاکسازی نمود ؟ تا وقتی که خسارت رخ داده توسط کارشناس ارزیابی نشده باشد و میزان خسارت تعیین نشده باشد و مورد تائید بیمه گذار و بیمه گر قرار نگرفته باشد امکان پاکسازی وجود ندارد و درصورتیکه چنین اتفاقی بیفتد هرگونه کاهش در میزان خسارت پرداختی بر عهده بیمه گذار خواهد بود .
11- آیا اگر توصیه های ایمنی توسط بیمه گذار جدی گرفته نشود و حریق یا حادثه ای دیگر رخ دهد آیا در میزان خسارت پرداختی تاثیر گذار است ؟ بله . در صورتیکه ثابت شود بی احتیاطی بیمه گذار در ایجاد حادثه تاثیر گذار بوده است درصدی از مبلغ خسارت با توجه به تقصیر بیمه گذار کاهش می یابد .
12- مراکز مسکونی یا اداری بر اساس چه قیمتی تحت پوشش بیمه آتش سوزی قرار می گیرد ؟ معمولا براساس قیمت ساختمان تحت پوشش قرار می گیرند بنابراین مثلا قیمت بیمه اتش سوزی در منطقه قیطریه با شهرری تفاوت چندانی نمی کند و نرخ منطقه در بیمه آتش سوزی در نظر گرفته نمی شود . یعنی به صورت حداقلی بیمه می شوند و به صورت حداقلی نیز پرداخت صورت می پذیرد چون مهم آسیب به ساختمان است که تحت پوشش قرار می گیرد . زمین معمولا آسیب نمی بیند و بنابراین در محاسبات مربوطه به صورت حداقلی وارد می شود .
13- آیا منازل ما توسط شرکت گاز بیمه شده است ؟ بله در قبال حوادث ناشی از گاز بیمه شده است . این بیمه از نوع مسئولیت شرکت گاز است و سقف معینی دارد و تنها مواقعی کاربرد دارد که حادثه به علت عیب در سیستم گازرسانی باشد و ارتباطی به حوادث ناشی از بی احتیاطی بیمه گذار ندارد .
14- آیا در هنگام آتش سوزی ، بیمه هزینه های خرابی وسایل را پوشش می دهد یا هزینه ساخت خانه را هم می دهد ؟ بستگی به پوشش های خریداری شده دارد . در حالت عادی فقط هزینه پوشش وسایل آتش گرفته شده داده می شود مگر اینکه پوشش تعمیر مجدد ساختمان نیز خریداری شده باشد .
15- آیا مدیران مجتمع های مسکونی وظیفه دارد که واحدها را بیمه آتش سوزی کند ؟ بله این وظیفه را دارند و باید مبالغ را براساس متراژ واحدها از تمامی واحدها دریافت کنند . اگر این کار را نکنند و خسارتی به واحدها وارد گردد قانونا مسئول می باشند .